Ajuda per la confec...
 
Notificacions
Neteja-ho tot

Ajuda per la confeccio de rutes

5 Mensajes
4 Usuaris
0 Likes
869 Visites
lgtorrent
(@lluis-gt)
Membre
Registrat : fa 6 anys
Respostes: 56
Topic starter  

Cesc Piella ens ha preparat aquest molt interesant resum per fer mes facil el contacte amb el mon del GPS.

 

                                                          Confecció rutes (adaptació GPS’s)

Per fer les rutes i que tots anem amb la mateixa, ara que no tenim moto escombra es importantíssim, i les puguem carregar, es necessari tenir en compte com ho fem.

Lo primer de tot, es que es millor una ruta amb 20 waypoints, que una amb 10. Per què?. Doncs per que deixa menys alternatives al GPS, obligant-lo a passar per on volem. Per altre banda, els waypoints quant hi ha un canvi de direcció, es millor posar-los desprès del canvi. Així no coincideix el avis del bluetooth amb el gir.

Tenim que tindre sempre coordinat, el programa que fem servir al ordinador, i el que tenim al GPS. Això vol dir que si a un tenim que calculi les rutes per via de les mes ràpides, al altre, també. O per las mes curtes. De lo contrari, la ruta que surt al ordinador, es molt possible que no sigui la que faci el GPS.

Exemple. Entre dos waypoints tenim dues possibilitats. Una curta per el mig de uns camps, i l’altre, ràpida per carretera, que es la que volem. Si el GPS te curta, ens portarà per el camp.

Penseu que el que mana finalment, es el que tingueu al GPS. Quan calcula la ruta ho fa amb el que el GPS te posat com prioritari.

Per no tindre problemes, sobre tot els de Garmin i Navigator, es millor que deixeu que faci servir tots el tipus de carreteres, incloses les de terra. (of roads no). Això us ho dic, perquè Google (Tyre/Tomtom) tenen una classificació de carreteres i Garmin Navigator un altre, que es mes restrictiva. Carreters que estan a Google, Garmin les te com camins o no hi son.

 

Fitxers de Rutes

Els GPS que fem servir normalment son: Navigator (variant del Garmin, per BMW), Garmin i Tomtom.

Per que les rutes puguin anar de un tipus de GPS a un altre, es necessari que les extensions de arxivament, (tipus de fitxers) siguin les mateixes.

El Tomtom te varius tipus de extensions. Hem de fer-ho amb Arxius Garmin GPeXange, o GPX.

Garmin i Navigator treballen en gdb, però llegeixen el gpx, i es poden guardar com gpx. (veure Enviament de Rutes, mes avall).

En resum. El fitxer GPX es el que tenim que fer servir, ja que es comú a tots el aparells.

Si a mes ho feu amb GDB, els de Garmin i Navigator, millor. Feina que estalvieu.

 

Tomtom

Si fem una ruta amb Tomtom, aquest fa servir el Tyre, amb cartografia Google.

Una vegada feta la ruta, al moment de arxivar, hem de tindre en compte de fer-ho amb extensió gpx, i que a la columna de la l’esquerre de la pantalla, nomes surti el símbol de final de ruta (la bandera a cuadrets) al final. Si surt al mig, es te que modificar posant les dues fletxes grogues, que es punt de pas. De lo contrari tindreu que carregar la ruta novament, en arribar a la bandera.

Al hora de arxivar surten, a la part de baix, dos requadres. Un posa Nom. L’altre Tipo. A tipo surten molts tipus d’arxiu. Teniu que triar Formato GPSeXange (gpx).

 

 

Garmin - Navigator

Si fem la ruta amb Navigator o Garmin, podem fer-la amb Basecamp, o amb Tyre, que també la accepta. Si ho fem amb Tyre, el problema pot ser que Garmin Navigator no tinguin una carretera de les que volem passar, per lo que te que anar-se a Basecamp per comprovar.

Al fer la ruta amb Basecamp, al acabar, el sistema les guarda com gdb. Teniu que exportar el arxiu, normalment tenim una carpeta per les rutes, i guardar com format GPX.

 

Carregament de rutes

El Tomtom les carrega directe. (degut a que els que la fan amb Basecamp les han de haver arxivat amb gpx, a part de gdb, per poder fer que Tomtom les llegeixi)

Si els de Garmin, Navigators volen carregar una ruta de Tomtom Tyre gpx, no tenen cap problema.

Obrim Basecamp. Anem a Archivo/Importar i la posem a Nueva Lista. El Basecamp la llegeix, però la presenta amb línies rectes entre Waypoints. Llavors el que te que fer-se, es recalcular la ruta. Es posa el índex sobre la ruta i amb el botó de la dreta es fa sortir el llistat. Es polsa sobre Recalcular la ruta.

Una vegada fet, pot passar que es tingui la ruta com la rebuda o que tingui dos problemes.

Un, que la ruta te un traç que en un lloc no segueix la rebuda, que queda com mes fina i un color diferent, per lo que amb el botó de la dreta activarem el llistat i agafarem Insertar en ruta, i ho movem sobre la fina. Això es degut a que no tenen el mateix criteri de recerca.

Dos, que Basecamp no te un tros de carretera. Això nomes es pot arreglar passant la ruta a Track. S’activa amb el botó dret el llistat, i s’escull Crear Track a partir de la ruta seleccionada.

Al llistat de rutes surt T- i el nom de la ruta. El track segueix fidelment la ruta de Tyre, però no te waypoints inter mitjos, nomes començament i final.

 

Enviament de rutes.

Els de Tomtom no tenen problema, si ho tenen com gpx. Nomes cal enviar, i Garmin i Navigator ho llegeixen.

Els de Garmin i Navigator, tenen que passar per una carpeta intermitja, arxiu de rutes, que te que crear-se.

Una vegada feta la ruta es va a Exportar i s’envia a la carpeta. Al hora de guardar es te que tindre en compte amb quina extensió es fa. Es te que fer amb GPX. Si a mes es guarda com GDB, millor. Facilitem la feina als de Garmin Navigator, i ens assegurem que es la mateixa que la que tenim.

Crec que amb això queda un xic mes aclarit el “lio” rutes. Si teniu problemes truqueu-me, perquè es molt possible que hagi oblidat quelcom.

NOTA. Als que teniu Garmin i Navigator. ( no se si als Tomtom). Recordeu netejar la memòria interna dels gp’s. Si no us dirà que no pot carregar rutes.

Espero us sigui d'ajut

Autor: Cesc Piella

Salutacions, Lluis


   
Cita
Joan Canals
(@canals)
Membre
Registrat : fa 6 anys
Respostes: 157
 

Quin mal de cap que m´ha agafat. En un acte d'humilitat haig de dir com Socrates: "Només sé que no sé res".  ?  ? 

Si-us-plau que ningú el truqui, que encara ens ho embolicarà més . ? 

Cesc, moltes gràcies per la teva aportació; segur que ens ajudarà a arribar a destí.

 


   
Respondre Cita
Fèlix
(@fparals)
Membre
Registrat : fa 6 anys
Respostes: 28
 

Gràcies Lluis jo ja l'havia vist en el foro BMWMOTOS i es molt il.lustratiu, ho explica molt be i entents moltes "trucs" propis de Garmin. I tens raó s'ha de tenir paciencia, pero val la pena i jo tambè l'he revisat vàries vegades.


   
Respondre Cita
PEP.COSI
(@pep-cosi)
Miembro
Registrat : fa 6 anys
Respostes: 47
 

Per cert, URGENT, no actualitzeu el TYRE.

La versió 7.0 de TYRE no té el suport de la cartografia del GOOGLE MAPS. Es una cartografia "la marca no t'hi fixis".

Diuen que es un tema de cobrament de drets per part de GOOGLE i que properament ho resoldran.

Així que si no voleu perdre el vincle de la cartografia de GOOGLE MAPS no pitxeu ACTUALITZAR cuan s'obri el programa o ho passareu malament per fer una ruta.


   
Respondre Cita
Joan Canals
(@canals)
Membre
Registrat : fa 6 anys
Respostes: 157
 

Pep, tard. ?  ? 

Ho acabo de fer fa 1 hora. precisament per descarregar-me la teva sortida del Solsonès.

Ja veurem que passa.

No hem deixeu l'últim, podem aparèixer a Tortosa. ?  ? 


   
Respondre Cita
Comparteix:
Comparteix-ho!