Xató 2023

202318feb8:44 am6:44 pmXató 2023

Detalls de la sortida

Tot el que visc amb el Nostre Club és genial i torno a posar-me el casc i trec la meva BMW a passejar. M’agrada tant el xató que he pensat… vull compartir-lo amb vosaltres.

 

El xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, oli, sal i, l’ingredient que la fa diferent, la nyora o pebrot de romesco. Aquesta salsa acompanya una amanida d’escarola, amb anxoves, tonyina i bacallà.

 

L’origen del xató és situat en el món del vi i no pas de cap château o de cap xef francès. Una vegada el vi estava a la punta i a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bota, una cerimònia cabdal en tot el procés que consistia a posar una petita aixeta (l’aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l’inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d’una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d’hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d’aixetonar la bota de vi és doncs a l’origen de l’actual xató.

Des del 1997 les poblacions de la històrica vegueria del Penedès celebren la Ruta del Xató que té per objectiu popularitzar aquest plat i conèixer les diferents variants de la recepta amb el valor afegit dels diferents atractius turístics de les poblacions que la conformen. La Ruta originàriament la formaven El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú; actualment hi participen les poblacions: El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Calafell.

Ens trobarem al matí per fer una ruta per les comarques del Penedès per arribar a tastar una bona xatonada. I sabeu que aquell cap de setmana se celebra el Carnaval a Vilanova i la Geltrú?? Els que vulgueu us podeu quedar a dormir dissabte per la zona i gaudir de les comparses i la festa a la nit.

El Govern de la Generalitat va reclassificar, l’any 2010, com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, declarat festa tradicional d’interès nacional l’any 1985. El Carnaval de Vilanova i la Geltrú està documentat l’any 1790. Prohibit per les autoritats franquistes, va ser recuperat al carrer l’any 1955, recuperació que es va completar entre els anys 1976 i 1981, mantenint el mateix esquema dels carnavals de la segona meitat del segle XIX.

Us espero a tots!!!

Data

(Dissabte) 8:44 am - 6:44 pm

Lloc

Vilanova i la Geltru

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.