El secret de Sitges: La Malvasia

gener, 2020

202025genalldayEl secret de Sitges: La Malvasia(Tot el dia: dissabte) Hospital de Sant Joan Baptista, Carrer Cardenal Vidal i Barraquer, 2, 08870 Sitge Road Leader: Lluis Garcia Torrent

Detalls de la sortida

Un gran club com el nostre és un club compromés socialment. Per la qual cosa, us convidem a fer una visita molt i molt especial i a gaudir de la Malvasia de Sitges. En Xavier i l’Ester, dos bons amics de Sitges ens van portar a conèixer un espai que, us ben aseguro, no us deixarà indiferents.

Farem una ruta pel Garraf que ens portarà a la bonica vila de Sitges, per endinsar-nos en el coneixement d’una de les seves joies: les vinyes urbanes que son l’ànima de la seva famosa Malvasia.

La Malvasia de Sitges va ser el vi dolç per excel·lència de les corts europees durant els segles XVII i XVIII. Va ubicar Sitges al mapa molt abans que ho fes el Carnaval, el turisme, les festes modernistes o el cinema. Sitges era un dels ports que exportaven més vi de tota la costa catalana, tant a altres ports del Mediterrani i el Bàltic, com a les colònies d’ultramar. Mentre en altres zones del Penedès, el cultiu majoritari era el cereal, a Sitges la vinya era el símbol de prosperitat i creixement econòmic. És per aquest motiu que la Malvasia de Sitges representa aquest passat viticultor tan genuí per a la població.

 

La Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges és una institució sense afany de lucre que té com a finalitats globals:

  • L’atenció geriàtrica i a la col·laboració amb els estaments locals i autonòmics que treballen en pro d’una millor qualitat de vida de la gent gran.
  • La conservació i gestió del patrimoni que li ha estat llegat.
  • El conreu i l’elaboració de la tradicional Malvasia de Sitges.

La finca, de quasi 12.000 m2 inclou:

  • La residència geriàtrica, ubicada en dos edificis: l’edifici modernista (o històric) i l’edifici Deering.
  • Un petit celler on s’elabora la malvasia.
  • Una capella que allotja un interessant retaule del segle XVI.
  • Una vinya amb 680 ceps de malvasia plantats la primavera del 2010.

Aquesta diversitat d’espais (perfectament integrats en el conjunt) han convertit la finca en un oasi enmig del nucli urbà de la vila, un indret excepcional on la tranquil·litat i la joia de viure es respiren a cada racó.

 

El Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM)  està impulsat per la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges i ubicat en l’antic Corral de la Vila i a l’antic celler de l’Hospital, en un edifici d’ús públic del segle XVIII. D’aquesta manera, el centre s’incorpora al mapa museístic de Sitges, oferint un recorregut pel passat vitivinícola de la vila i posant en valor el patrimoni col·lectiu que ha esdevingut la Malvasia de Sitges al llarg dels anys.

Actualment, l’Hospital de Sant Joan Baptista conserva en propietat les 1,7 hectàrees de vinya de Malvasia d’Aiguadolç, i les 0,3 hectàrees que queden encara dins el recinte, conformant l’última vinya dins el nucli urbà de Sitges i amb la que continua elaborant la Malvasia de Sitges que es comercialitza al mercat.

CIM és un espai per a visitar i conèixer la història i la realitat de la Malvasia de Sitges, però també un lloc on tastar les diferents varietats del producte, comprar-lo i viure el procés de producció, gràcies a visites a la vinya del mateix Hospital. Es tracta de viure una experiència al voltant de la Malvasia, posant tot l’accent en la seva tradició, proximitat i funció social actual.

Aixi que, anirem de ruta, i de la ma de l’Alba, visitarem tot el complexe.

I com no podía ser d’altra forma… farem una cata de vins de Malvasia.

Desprès, a gaudir d’un bon dinar a la platja. Sí, al gener, a la platja. El dinar el farem al Restaurant Costa Dorada a la platja de Sant Sebastià. Podrem degustar els seus arrossos amb vistes espectaculars!!!!

 

 

Us anirem informant de tots els detalls més endavant!! Segur que serà una gran experiencia solidària.

 

Data

Tot el dia (Dissabte)

Lloc

Hospital de Sant Joan Baptista

Carrer Cardenal Vidal i Barraquer, 2, 08870 Sitge

Road Leader

Lluis Garcia Torrent

No hi ha comentaris

Disculpa, els comentaris estan tancats ara mateix.

X